За Земята Лого

Нашият детски кът

Нашият детски кът

РОМСКИТЕ И БЪЛГАРСКИ ДЕЦА ОТ МОНТАНСКИЯ КВАРТАЛ „ОГОСТА” ВЕЧЕ ИМАТ СВОЯ ДЪЛГООЧАКВАН КЪТ ЗА ИГРА

Децата от монтанския квартал „Огоста” вече има къде да играят и общуват заедно. Преди за да си поиграят, те трябваше да се задоволят с опасното улично пространство. Благодарение на доброволния труд на своите родители, малчуганите и от български, и от ромски произход вече има къде да развихрят въображението и енергията си.


В гъсто населения квартал ,,Огоста” живеят около 2000 роми, от които стотина са деца до 7-годишна възраст. В района домове имат и над 1000 българи. Досега децата от квартала никога не са си играли на обособена площадка, където да се забавляват необезпокоявани. Заради тази липса малчуганите играеха по улиците, където постоянно преминават коли и други превозни средства, опасни и при най-малките непредпазливост и невнимание. Родителите винаги бяха неспокойни, че децата им не могат да играят без постоянното наблюдение на възрастните. Те многократно са се обръщали към Общината, за да се направи площадка и за децата от „Огоста”, но общинските средства не достигаха, за да се сдобие и ромският квартал с място, на което малките да се забавляват в безопасност.


Затова от ромското женско сдружение „Ново бъдеще” проявиха инициативност и намериха подходящо място за изграждането на детска площадка с доброволния труд на родителите. Обозначеното място е често посещавано от много деца и майки с бебета. То е близо до махалата, а наоколо има и чешма с изворна минерална вода. Родителите подготвиха и почистиха терена. Монтирани бяха пейки за възрастните придружители на децата, оформи се пясъчник за най-малките. Засадени бяха и храсти за жив плет, който да предпазва децата.


Дългогодишната мечта на хората от квартал „Огоста” вече е факт и всички деца – и българчета, и ромчета, могат заедно да играят, да общуват и да се учат как да пазят своя зелен кът за игра и забавление, съграден с ентусиазъм и желание. Сега доброволците се надяват да намерят средства и за катерушки, люлки и пързалки за площадката.

Нашият детски кът” се реализира с финансов ресурс от тазгодишното издание на конкурса „Направи си сам”, след като през март проектът се нареди сред победителите. Конкурсът за малки зелени идеи „Направи си сам” предостави микрогрантове на 24 зелени инициативи в цялата страна. „Направи си сам” подпомага гражданските зелени проекти и се организира от екологично сдружение „За Земята”.


За повече информация за „Нашият детски кът”, моля, свържете се с:

Валерия Белова

председател на ромското женско сдружение „Ново бъдеще“

e-mail: novo_babvbgЗа създателите на проекта:

Организатор на проекта е ромското женско сдружение с нестопанска цел „Ново бъдеще”, Монтана. Организацията е основана в помощ на ромски деца и жени и за защита от дискриминация, по-добър достъп до образование, здравеопазване и култура, правилно семейното планиране и други дейности, с които да бъдат защитени правата на жените и децата от малцинствената група.


За ЕС „За Земята”:

Екологично сдружение „ЗА ЗЕМЯТА” е независима неправителствена организация, обединяваща усилията на хора, решени да работят за създаване на природосъобразен и равнопоставен живот на нашата планета, който изключва експлоатацията на хората и природата. Ние сме част от „Приятели на Земята” (FriendsoftheEarth, www.foe.org) – най-голямата гражданска екологична организация в света с повече от 40-годишна история, структури в 76 страни и над 2 милиона активисти по целия свят, които отстояват каузата за един по-зелен, здравословен и справедлив свят.


ЗА ЗЕМЯТА” е член на следните международни организации: CEEBankwatchNetwork („Мрежа за наблюдение на международните финансови институции за Централна и Източна Европа”), Международни енергийни бригади, GAIA („Глобално обединение срещу инсинераторите”) и SEEEN („Екологични НПО за Южна и Източна Европа”), както и на националните Коалиция „За да остане природа в България“, „Българска антиядрена коалиция“, „България без цианиди“ и „Коалиция за устойчиво ползване на фондовете на Европейския съюз“.


Повече информация за ЕС „За Земята”:

Web:www.zazemiata.org

Facebook:https://bg-bg.facebook.com/ZaZemyata

E-mail:info@zazemiata.org

 

Тази публикация е създадена с финансовата помощ на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието се носи от екологично сдружение „За Земята” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че текстът отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.


© 2003-2021  zazemiata.org