За Земята Лого

Изграждане на еко пътека до местността „Червени камък“ в Челопеч

Изграждане на еко пътека до местността „Червени камък“ в Челопеч

НАЙ-НОВАТА ЕКОПЪТЕКА КРАЙ ЧЕЛОПЕЧ ВЕЧЕ ОЧАКВА ПЪРВИТЕ ТУРИСТИ


Пенсионерският клуб в с. Челопеч, Софийско, показа нагледно, че за добрите идеи и работа няма оптимална възраст. С помощ от сдружение „За Земята” и кметството доброволците от клуба изградиха екопътека до местността Червени камък, която да разкрие природните и исторически красоти на района без да нарушава естествената растителност и животинските местообитания в тази част на Стара планина.


Изходният пункт на екопътеката е на около 2 км от центъра на Челопеч. Селото се намира на 72 км източно от София, в подножието на Стара планина. Релефът и климатът на местността са изключително подходящи за туризъм. В Челопеч вече са развити възможности за практикуване на различни видове спортни и туристически дейности вкл. парапланеризъм.


Дължината на екопътеката е 3 км, а продължителността на прехода по нея около 2 часа. Тя започва от северозападната част на челопешка Стара планина, извива се по поречието на река Воздол и навлиза в гората (в по-ниската си част букова, а в по-високата - иглолистна). По продължението на пътеката се стига до поляна, която през пролетта и лятото изобилства от цветя, билки и гъби. В крайната си точка пътеката достига до местността Червени камък. На върха се открива панорамна гледка към цялото Средногорие. От там пътеката води до река Воздол и до пътя за хижа „Мургана“. Хижата е модерно обзаведена и добре поддържана, с капацитет от 60 места, разположена в подножието на връх Мургана с надморска височина 1430 м. В нея всички гости и случайно преминаващи туристи са винаги добре дошли.


Изпълнени с ентусиазъм, доброволците от пенсионерския клуб в Челопеч запретнаха ръкави и направиха по продължението на пътеката 2 места за отдих и почивка с пейки и навеси, поставиха дървени парапети на по-стръмните места, оформиха стъпала. Накрая на възлови места бяха поставени табели с информация за забележителностите и историята на региона.


Екопътеката към Червени камък очаква нетърпеливите стъпки на първите туристи. Те ще се насладят на природата около тях и ще научат за миналото на местността, за която историческите сведения сочат, че пази останки от тракийска и византийска крепости (с бойници и кули, руини от църква и жилищни помещения, следи от огнища). В Червени камък са открити и монети от времето на император Маврикий Тиберий (582-602 г.). В землището на Челопеч има останки и от славянски селища. Северозападно от селото се намира и местността Илинденски камък, където също има следи от старинно селище.


Екопътеката ще се ползва от всички 1702 жители на Челопеч. Тя ще привлече и хората от другите населени места в Средногорския регион, както и гости от цялата страна. Освен че се заеха с изграждането на пътеката, пенсионерите от Челопеч са готови да бъдат и водачи на туристите, които искат да научат повече за местната история.


Проектът за екопътека до местността Червени камък се реализира с финансов ресурс от тазгодишното издание на конкурса „Направи си сам”, след като през март се нареди сред победителите. Конкурсът за малки зелени идеи „Направи си сам” предостави микрогрантове на 24 зелени инициативи в цялата страна. „Направи си сам” подпомага гражданските зелени проекти и се организира от екологично сдружение „За Земята”.


За повече информация за инициативата, моля, свържете се с:

Христина Панева

председател на сдружение „Клуб на пенсионерите – Челопеч“

e-mail: chelopech_pensionersabvbg

За създателите на проекта:

Организатор на проекта е сдружението „Клуб на пенсионерите – Челопеч“. То е регистрирано през 2012 г. в село Челопеч, Софийско. В него членуват 77 пенсионери. Сдружението е много активно в различни сфери на обществения живот на Челопеч в партньорство с Общината и местния бизнес. Организира доброволчески инициативи за набиране на средства за деца; инициира проекти за подобряване на средата; участва в мероприятия по залесяване; деен участник е в културния и обществен живот; полага усилия за възстановяването и опазването на местните традиции и обичаи. С активното изразяване на позиция по общественозначимите въпроси пенсионерите от клуба в Челопеч са коректив на дейностите както на Общината, така и на бизнеса в региона.


За ЕС „За Земята”:

Екологично сдружение „ЗА ЗЕМЯТА” е независима неправителствена организация, обединяваща усилията на хора, решени да работят за създаване на природосъобразен и равнопоставен живот на нашата планета, който изключва експлоатацията на хората и природата. Ние сме част от „Приятели на Земята” (FriendsoftheEarth, www.foe.org) – най-голямата гражданска екологична организация в света с повече от 40-годишна история, структури в 76 страни и над 2 милиона активисти по целия свят, които отстояват каузата за един по-зелен, здравословен и справедлив свят.


ЗА ЗЕМЯТА” е член на следните международни организации: CEEBankwatchNetwork („Мрежа за наблюдение на международните финансови институции за Централна и Източна Европа”), Международни енергийни бригади, GAIA („Глобално обединение срещу инсинераторите”) и SEEEN („Екологични НПО за Южна и Източна Европа”), както и на националните Коалиция „За да остане природа в България“, „Българска антиядрена коалиция“, „България без цианиди“ и „Коалиция за устойчиво ползване на фондовете на Европейския съюз“.


Повече информация за ЕС „За Земята”:

Web:www.zazemiata.org

Facebook:https://bg-bg.facebook.com/ZaZemyata

E-mail:info@zazemiata.org

Тази публикация е създадена с финансовата помощ на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието се носи от екологично сдружение „За Земята” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че текстът отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

© 2003-2021  zazemiata.org