За Земята Лого

Мечти в зелено – деца и природа

Мечти в зелено – деца и природа

 

За да осъществят своята зелена мечта, учители, служители на детското заведение, родители, бивши възпитаници и съмишленици от читалище „7-и септември – 1961” и 5-о СОУ „П. Р. Славейков” засадиха жив плет около 6 площадки за игра в двора на пернишката детска градина „Райна Княгиня”. Той вече е факт, а желанието на всички в градината е да оградят целия двор със зеленина, за да имат по-чист въздух и по-красива среда и да възпитават здрави деца в духа на грижата за природата.

В първата фаза на проекта „Мечти в зелено – деца и природа” бяха засадени 1120 броя лигуструм на площ от 140 линейни метра. С помощта на своите възпитатели децата се включиха в следващия етап от начинанието – грижата за растенията, и така ежедневно научават повече за природосъобразния начин на живот. Непосредствената цел на организаторите е да се подобри средата, в която ежедневно играят 210 деца и те да бъдат възпитани в дух на уважение към природата. Освен към повече уют, от детската градина се стремят и към намаляването на нивата на запрашеност в двора и така да осигурят по-чист въздух за децата, за да растат те по-здрави. В дългосрочен план авторите на инициативата биха искали да въвлекат родителите, а и широката общественост, включително представителите на институциите, именно в дебат за грижата за здравето на децата в Перник.

Екипът на „Райна Княгиня” вярва, че създаването на зелен „оазис“ в детската градина и квартала е добро начало за подобряването на инфраструктурата в района. Учители и родители отчитат силната необходимост от повече зеленина не само в квартала, в който се намира детското заведение, но и в целия град. Градината е единствена в район, който няма нито една детска площадка, разположен в близост до автомагистрала, ЖП линия, хвостохранилище и полуразрушена бивша топлоелектрическа централа, от която при ветровито време към двора, в който играят децата, постоянно се носи прах.

С „Мечти в зелено – деца и природа” детската градина иска големият двор, който има – 7,5 декара, да се превърне в красиво, функционално и екологично чисто пространство за малките възпитаници. За да се случи това обаче, ръководството на детското заведение ще търси ново финансиране, за да продължи успешния проект и пионерската си екологична и образователна акция в пернишкия квартал.

 

Мечти в зелено – деца и природа” се реализира с финансов ресурс от тазгодишното издание на конкурса „Направи си сам”, след като през март проектът се нареди сред победителите. Конкурсът за малки зелени идеи „Направи си сам” предостави микрогрантове на 24 зелени инициативи в цялата страна. „Направи си сам” подпомага гражданските зелени проекти и се организира от екологично сдружение „За Земята”.

За повече информация за „Мечти в зелено – деца и природа”, моля, свържете се с:

Лилия Владимирова
директор на детска градина „Райна Княгиня”
email: raina.knqginq15abvbg

За създателите на проекта:

Организатор на проекта „Мечти в зелено – деца и природа” е целодневната детска градина „Райна Княгиня“ в Перник. В централната сграда на градината се обучават 7 групи от деца. Градината има и два филиала – в кв. „Калкас” и с. Мещица. Детската градина вече има други два успешно реализирани проекта. В резултат на работата по първия се създаде вътрешен двор за отдих, игра и почивка на децата. При втория бе обновен интериорът на градината. „Райна Княгиня” работи активно и по задържането на децата от ромски произход и срещу отпадането им от възпитателно-образователния процес. С „Мечти в зелено – деца и природа” детската градина иска големият двор, който има – 7,5 декара, да се превърне в красиво, функционално и екологично чисто пространство за малките възпитаници. За осъществяването на инициативата помогнаха и партньорите от читалище „7-и септември” и 5-о СОУ „П. Р. Славейков”, както и бивши служители на детската градина, настоящи възпитатели, родители и самите деца.

За ЕС „За Земята”:

Екологично сдружение „ЗА ЗЕМЯТА” е независима неправителствена организация, обединяваща усилията на хора, решени да работят за създаване на природосъобразен и равнопоставен живот на нашата планета, който изключва експлоатацията на хората и природата. Ние сме част от „Приятели на Земята” (Friends of the Earth, www.foe.org) – най-голямата гражданска екологична организация в света с повече от 40-годишна история, структури в 76 страни и над 2 милиона активисти по целия свят, които отстояват каузата за един по-зелен, здравословен и справедлив свят.

ЗА ЗЕМЯТА” е член на следните международни организации: CEE Bankwatch Network („Мрежа за наблюдение на международните финансови институции за Централна и Източна Европа”), Международни енергийни бригади, GAIA („Глобално обединение срещу инсинераторите”) и SEEEN („Екологични НПО за Южна и Източна Европа”), както и на националните Коалиция „За да остане природа в България“, „Българска антиядрена коалиция“, „България без цианиди“ и „Коалиция за устойчиво ползване на фондовете на Европейския съюз“.

Повече информация за ЕС „За Земята”:

Web: www.zazemiata.org

Facebook: https://bg-bg.facebook.com/ZaZemyata

Email: info@zazemiata.org

Тази публикация е създадена с финансовата помощ на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието се носи от екологично сдружение „За Земята” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че текстът отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

© 2003-2021  zazemiata.org