За Земята Лого

ТТИП / TTIP

Какво представлява Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции - ТТИП /Transatlantic Trade and Investment Partnership - ТТIP/?

Това е новото име на договора за свободна търговия между ЕС и САЩ /Trans-Atlantic Free Trade Agreement/, който е в процес на изработване. Думата „партньорство" мимоходом подмени понятието „свободна търговия" в публичните упоменавания на договора, за да успокои общественото брожение в ЕС.

Де факто договорът ще установи зона за свободна търговия между двата икономически колоса: САЩ и ЕС. Tова ще рече премахване на митническото бреме в търговията, което и сега е ниско /средно около 4%/. Но най-вече уеднаквяване на стотици, ако не и хиляди стандарти за качество на въздуха, храните, околната среда, лекарствата, за безопасност на електрическите уреди, за дейността на банките и застрахователните компании, в резюме:стандартизиране на потребителското битие от двете страни на Атлантика. (Opens internal link in current windowПрочети още)

Какво е ISDS/ICS?

ISDS е акроним (от англ. Investor-state dispute settlement ), означаващ  Уреждане на спорове между държава и инвеститор. Той е един от най-вредните елементи на модерните търговски споразумения. По силата на този механизъм чуждестранни компании могат да използват частни съдилища (арбитражи/трибунали) да съдят правителства, ако сметнат, че техните печалби или инвестиционни възможности са засегнати от нови закони или промени в политиката. Фирмите могат да търсят обезщетения в огромни размери, достигащи милиарди евро.
С други думи на компаниите се дават правомощия да оспорват  и потенциално да отменят решения на суверенните правителства. (Opens internal link in current windowПрочети още)

Какво можеш да направиш

 

Opens external link in new window

Днес стартираха Opens external link in new windowНаградите „Демокрация за продан“. Инициативата дава на гражданите възможност да гласуват за най-успешните корпоративните лобисти в подкопаването на демокрацията и обществените интереси чрез налагане на интересите си в позициите на ЕС по ТТИП.

Онлайн конкурсът, организиран от Corporate Europe Observatory, Friends of the Earth Europe, LobbyControl and WeMove.EU и подкрепен от За Земята се фокусира върху лобистите на големите индустрии, които влияят на преговорите за ТТИП. За четвърта година преговорите между ЕС и САЩ продължават при затворени врати въпреки сериозните последствия, които ще донесе споразумението за защитата на потребителите, здравеопазването и екологичните стандарти, както и върху демокрацията в Европа.

Можете да дадете своето мнение за подриването на обществения интерес на Opens external link in new windowстраницата на наградите и да гласувате за най-безочлив пример на съглашателство между лобистите и преговарящите. Гласуването ще приключи на 12-ти октомври и печелившите лобисти ще бъдат „удостоени“ за техния съмнителен успех при пленяването на преговорите в интерес на едрия бизнес.

 

 

 

Opens external link in new window

Say NO to ISDSВключи се в кампанията срещу Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС, като призовеш всички членове на Европейския парламент да кажат "Не на ISDS" заложено в ТТИП Opens external link in new windowтук: http://www.no2isds.eu/en/send?all=true

От сайта можете да се информирате за очакваните негативи за демокрацията и
суверенитета на страните и политическото представителство, произтичащо от
арбитражите, както и за нагласите в Европейският парламент по тази тема в
преговорите за ТТИП.

До няколко седмици Европарламентът ще гласува за първи път своя резолюция
по ‪Opens external link in new window#‎ТПТИ‬  / ‪Opens external link in new window#‎TTIP‬. Тя няма да има решаваща роля, но ще покаже нагласите в Европейския парламент и ще даде насоки към комисиите, които работят пряко по процеса на
финализиране на проекта за споразумението, преди отново да се върне в ЕП за
окончателни гласуване. Един от най-сериозните проблеми в проекта е
прилагането на механизма за уреждане на спорове посредством частни
арбитражи, в които големите корпорации съдят отделните държави за наложени
ограничения или забрани, които възпрепятстват печалбите на първите - ‪#‎ISDS‬. Именно този
механизъм среща и най-голям критика сред българските евродепутати, като 14
от 17 от тях вече се обявиха против приложението за #ISDS в проекта за
#ТПТИ / #TTIP. Ето и техните имена: Ангел Джамбаски, Андрей Ковачев, Андрей
Новаков, Георги Пирински, Ева Паунова, Емил Радев, Илияна Йотова, Илхан
Кючюк, Мария Габриел, Момчил Неков, Неджми Али, Николай Бареков, Светослав
Малинов, Филиз Хюсменова. Единствено Владимир Уручев, Искра Михайлова и
Сергей Станишев все още не са подкрепили кампанията срещу #ISDS, като
призоваваме всички вас да поискате това от тях.

Включи се в турнето на Троянския кон - символ на битката на гражданите срещу търговското споразумение между ЕС и САЩ!

8 април (четвъртък):
от 10:30 - кратък флашмоб
от 18:00 - протест

Паметника на Съветската армия

Opens external link in new window Opens external link in new windowВиж събитието във ФБ

За Земята организира посещението на Троянския кон в България. С него се противопоставяме на ТТИП, което поставя корпоративните интереси над нуждите на хората и планетата. Ако не искаш стандартите за храните да бъдат отслабени, да ядеш повече ГМО, да се добива шистов газ и корпорациите да съдят страната ни за въвеждане на закони и политики, които защитават здравето и околната среда, ела за да кажем заедно „Не на ТТИП!“

Opens external link in new window

 

Включи се в протеста срещу ТТИП на 11.10.2014 - Facebook.com/events/298373503694486

Кажи "НЕ" на специалните арбитражи.

Специалните арбитражи (ISDS) поставят под заплаха правата на суверенните страни да въвеждат екологични и социални политики в полза на хората. Присъединете се към За Земята и кажете на Европейската комисия, че ние отхвърляме привилегированите права за частни инвеститори. Дайте гласа си за NO2ISDS тук:  Opens external link in new windowhttp://www.no2isds.eu/#take-action

 

Opens external link in new window

Opens internal link in current windowКакво е ISDS и защо сме обезпокоени? Вижте тук

no news_id given
© 2003-2024  zazemiata.org