За Земята Лого

неЗабравено имане – 2

неЗабравено имане – 2

С КАЛ ОТ БАЛКАНА И СЛАМА ОТ ДОБРУДЖА В ГАРВАН ЩЕ ЩЕ ВЪЗСТАНОВЯТ ТРАДИЦИОННО СУШИЛО

На 30 август от 11.30 часа доброволци, майстор зидар и чираци ще приготвят кирпич за направата на традиционно сушило в с. Гарван, Габровско. Всички заедно ще запретнат не ръкави, а крачоли и ще мачкат кал и слама за кирпичени тухли каквито предците им са използвали за градеж на къщи и стопански постройки. Ще участват членовете на читалище „Христо Ботев 2008” – автори на проекта, местни жители и гости от партньорски читалища в Габрово. Събитието ознаменува началото на строителството на сушило за сини сливи, което се възстановява по проекта „НеЗабравено имане – 2“.

Сламата или по-точно мекината (най-дребният остатък при вършитба), с която ще бъде замесен кирпичът, ще пристигне от едноименното село в община Ситово. Ще го донесат самодейците от добруджанското село, откъдето тръгват корените на днешните балканджии в Гарван и съседните габровски села. В най-тежките години на робство преселниците изоставили плодородната си земя и се скрили във вековните гори на габровския балкан. Векове по-късно далечните роднини от крайдунавското и балканското село Гарван ще се съберат за поредна среща, за да забъркат здравата спойка на традиционните тухли от кал, в която ще вложат и шепа дребна слама от златното жито на Добруджа.

Желанието на доброволците от „НеЗабравено имане – 2” е да възстановят старо кирпичено сушило от с. Гергини, подлежащо на премахване, и да го преместят в двора на читалището в Гарван, където да заживее своя втори живот. Възстановяването на сушилото ще възроди местната традиция за преработка и съхранение на плодове и зеленчуци вместо варенето на компоти и конфитюри, ще даде възможност за ползването на биотехнологии при съхранението на храната и ще разнообрази менюто на местните като прибави вкусни и здравословни храни.

За целта доброволците разчистиха терена, където вече са поставени основите на сушилото. Направена бе ограда, а стар кладенец бе възстановен и обезопасен. Постепенно се създава малък етнопарк до старото гарванско училище с читалищната библиотека, етнографската музейна сбирка и клуба на доброволеца.

Читалище „Христо Ботев 2008”, което инициира и осъществява проекта, провежда последователна дейност за запазването на местното биоразнообразие. При тяхната предишна инициатива „НеЗабравено имане” чрез ашладисване бяха съхранени около 20 вида устойчиви на вредители местни сортове овощни дръвчета, което дава възможност на стопаните да отглеждат плодове без или с ограничено ползване на вредни химикали. Сега с „НеЗабравено имане – 2” възстановяването на сушилото ще даде възможност и за здравословната преработка и съхранение на домашната биопродукция.

Сушилото е начин да бъдат възродени забравени местни практики, които могат да създадат поминък на семействата от района. Чистата природа, развитието на семейното стопанство и екологичното самосъзнание на местните хора допринасят за устойчивото развитие на малките населени места, а това е опит да се пречупи тенденцията за обезлюдаване на селата в Габровския балкан (най-много в страната). Чрез дейността си читалището се стреми да създава подкрепяща среда за дребното фермерство, поминъка и отдиха на жителите и собствениците на имоти. „НеЗабравено имане – 2” е успешна крачка напред именно в тази посока.

Пряката полза от сушилото е свързана най-вече със здравето. Постепенно то ще измести традицията за варене на компоти, комфитюри и сладка чрез използването на големи количества бяла захар. Освен това води до спестяване на електричество при приготвянето на храната. Не на последно място сушилото допринася за превръщането на една замърсена територия в центъра на селото в привлекателен за отдих парк. Възможността да се възползват от възстановеното сушило ще имат близо 1000 постоянни и пребиваващи жители на Гарван, както и всички от съседните населени места и областния град.

Организаторите на проекта очакват хората да използват сушилото ежеседмично през есента, когато масово се преработват плодове и зеленчуци, както и периодично от късна пролет до края на лятото – предимно за сушене на гъби и някои видове зеленчуци. Доброволците от читалището се надяват да предизвикат интереса на местните към консумацията на сушени продукти, която може да се превърне в удачна дейност за подпомагане на семейния бюджет. Сушилото ще обогати дейността на „Христо Ботев 2008” с възстановки и демонстрации и включването им в туристическите програми за гостите в региона.

Освен това технологията ще бъде описана, илюстрирана и качена във Фейсбук, за да може всеки, който пожелае да я приложи, да има достъпни упътвания:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100008337645003&sk=photos

 

 

НеЗабравено имане -2” се реализира с финансов ресурс от тазгодишното издание на конкурса „Направи си сам”, след като през март проектът се нареди сред победителите. Конкурсът за малки зелени идеи „Направи си сам” предоставимикрогрантове на 24 зелени инициативи в цялата страна. „Направи си сам” подпомага гражданските зелени проекти и се организира от екологично сдружение „За Земята”.

За повече информация за „НеЗабравено имане -2”, моля, свържете се с:

Маргарита Николова
читалищен секретар и ръководител на проекта
email: hristo.botev2008@jmail.com, margaritast1957@abv.bg

За създателите на „НеЗабравено имане – 2”:

Организатор на проекта „НеЗабравено имане – 2” е читалището„Христо Ботев 2008” в село Гарван, Габровско. Читалището работи с 4 селав кметство Гергини. Сред дейностите му са работата с вокална група и 2 творчески клуба – доброволческии социален, както иподдържането на музейна сбирка и библиотека. „Христо Ботев 2008” има опит с проекти, свързани с естетическото и екологично образование на местните деца чрез летни творчески ателиета за неформално образование, с опазването на биоразнообразието, възстановяването на изчезващи местни овощни видове, както и с цялостното утвърждаване на природосъобразния начин на живот. Читалището е член на Конвивиум Габрово – Slow Food България, както и инициатор и водещ партньор на базара „Забравени традиции, живи вкусове“, селски мол в Габрово.Сред инициативите на „Христо Ботев 2008” е и номинирането на габровския пестил в Световната арка на вкусовете.

За ЕС „За Земята”:

Екологично сдружение „ЗА ЗЕМЯТА” е независима неправителствена организация, обединяваща усилията на хора, решени да работят за създаване на природосъобразен и равнопоставен живот на нашата планета, който изключва експлоатацията на хората и природата. Ние сме част от „Приятели на Земята” (FriendsoftheEarth, www.foe.org) – най-голямата гражданска екологична организация в света с повече от 40-годишна история, структури в 76 страни и над 2 милиона активисти по целия свят, които отстояват каузата за един по-зелен, здравословен и справедлив свят.

ЗА ЗЕМЯТА” е член на следните международни организации: CEEBankwatchNetwork („Мрежа за наблюдение на международните финансови институции за Централна и Източна Европа”), Международни енергийни бригади, GAIA („Глобално обединение срещу инсинераторите”) и SEEEN („Екологични НПО за Южна и Източна Европа”), както и на националните Коалиция „За да остане природа в България“, „Българска антиядрена коалиция“, „България без цианиди“ и „Коалиция за устойчиво ползване на фондовете на Европейския съюз“.

Повече информация за ЕС „За Земята”:

Web:www.zazemiata.org

Facebook:https://bg-bg.facebook.com/ZaZemyata

Email:info@zazemiata.org

Тази публикация е създадена с финансовата помощ на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието се носи от екологично сдружение „За Земята” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че текстът отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

© 2003-2021  zazemiata.org