За Земята Лого

2011 Рила

Рила ни е мила - 2 част

Четиринадесетото почистване на защитени територии продължи една седмица, през която доброволци от цяла България събраха и свалиха от планината 4.5 тона желязо и около 3 тона стъклена вата, балатум, стъкло, опаковки и най-разнообразни домакински принадлежности предимно от околностите на “Жълтоезерна поляна”, разположена близо до хижа “Чакър Воевода” в Национален парк “Рила”.

Освен стандартните оборки по често посещавани туристически маршрути, като тези от района на Чакър Воевода към хижа Марица и връх Мусала, участниците в тазгодишнота акция демонтираха, разглобиха, събориха и извозиха вън от територията на парка над пет рушащи се постройки, които грозяха “Жълтоезерна поляна” повече от 30 години. Акцията изискваше по-усилена работа от стандарните планински почиствания на За Земята, както и малко по-специализирана техника.  

Участниците в акията за почистване тази година бяха силно впечатлени от подкрепата и гостоприемството на хижа Чакър Воевода, една от малкото останали хижи в българските планини където опазването на дивата природа е също толкова важно, колкото и доброто отношение към туристите.

Финансирането на тазгодишното почистване се случи по съвсем нов за нас начин. 37 души направиха лично дарение в знак на солирадност и подкрепа към идеята за почистване и опазване на защитениете територии, както и на доверие в 13-годшната история на почистванията, организирани от За Земята.

© 2003-2024  zazemiata.org