За Земята Лого

2007 Пирин

Десето почистване!

Завърши десетото национално почистване на защитени територии - Пирин 2007. В рамките на периода 30ти юли – 6ти август бяха събрани над 2,7 тона отпадъци от южен и северен Пирин.  По-чисто е в околностите на хижите Пирин, Каменица и Вихрен, заслон Кончето, Бъндеришки циркус, Митровото и Аргировото езера. В кампанията се включиха над сто души от България, Румъния, Македония, Полша, Холандия, САЩ и Франция.

Радостната новина тази година е сравнително по-ниската степен на замърсяване в южен и северен Пирин в сравнение с предишните акции за почистване на За Земята. По време на акция Пирин 2003 например, бяха събрани три пъти повече отпадъци и около заслоните Спано поле, Кончето и Казаните беше сравнително мръсно.

За съжаление констатацията не важи за териториите в близост до град Банско. Лошото време осуети щателното преглеждане на района под хижа Бъндерица. Дъждът попречи и на кукерските танци с костюми от отпадъци, които участниците в почистването смятаха да организират в град Банско под мотото – “Да прогоним злите духове от Банско”. За сметка на това, кампанията за почистване завърши в град Банско в момент, когато в резултат на безразборната сеч и ерозия в Националния Парк и ски зона Банско, прииждащите реки показаха силата на природната стихия и последствията от нарушения природен баланс. Участниците в кампанията за почистване бяха шокирани от апокалипсисът, който цари в ски зона Банско и призовават към спешни залесителни действия и стесняване на ски пистите.

Кампанията за почистване стартира с екологичен лагер над село Пирин, където в продължение на четири дни – от 26ти до 29ти юли - се проведоха лекции и занятия на тема защитени територии, промяна на климата, еко-селища. В рамките на срещата беше почистена и реката, която преминава през село Пирин. Пред изненаданите и недоумяващи очи на местните хора петдесетина души от България и чужбина се опитаха да покажат, че реката не би трябвало да бъде използвана за сметище. Село Пирин е едно от малкото села в България, където сметосъбиране няма и отпадъците попадат в селската река.

© 2003-2024  zazemiata.org