За Земята Лого

2005 Рила

Рекордни количества отпадъци намерени в Рила

Приключи националното почистване на Национален парк Рила на Екологично сдружение “За Земята” и  ЕкоБулпак.

Инициативата е част от дългогодишната кампания на “За Земята” за управление на отпадъци в защитени територии, проведена до момента в Пирин, Рила, Централен Балкан и Странджа.

В резултат на тазгодишната кампания бяха събрани 5,3 тона стъкло и пластмаси и над 4,5 тона метал. Покрити бяха заслон “Страшно езеро” и “Орловец”, Йончево езеро, Урдини, Мальовишки и Еленини езера, връх Мальовица,  както и всички маркирани туристически маршрути в района на Мальовица. Кампанията обхвана и територията около горна станция на лифт “Ястребец”, хижа Мусала, Мусаленски циркус и заслон Ледено езеро.

Извозени и рекултивирани бяха сметищата на заслоните “Страшно езеро” и “Орловец”. И на двете места бяха поставени табели и стикери с логото “Боклукът в раницата”.

Изключително замърсен беше районът около заведенията на територията на ски-писти “Маркуджиците”. Значителните сметища и голямото количество отпадъци в клековете в непосредствана близост до заведенията показват, че рентиерите в района на Маркуджиците рядко практикуват сметоизвозване. В същото време територията на Маркуджиците е извадена от Национален парк Рила и актове на ползвателите на заведенията не могат да бъдат съставени.

Силно замърсена със строителни отпадъци беше територията на хижа “Мусала”. От там бяха извозени над 4 тона, които са едва една четвърт от останалите строителни отпадъци.

В таз годишната кампания се включиха 123-ма души от цялата страна и седем чужденци. Участниците бяха от разнообразни възрастови групи и професии, като голяма част от тях бяха опитни планинари.

С финансовото съдействие на ЕкоБулпак за първа година събраните метал, стъкло, алуминий и бутилки ПЕТ бяха предадени за рециклиране.

© 2003-2024  zazemiata.org