За Земята Лого

2003 Пирин

По-чисто в Пирин

За шеста поредна година екологично сдружение “За Земята” организира бригада за почистване в защитена планинска територия. Мястото беше Национален парк “Пирин”, а периодът – 5-14 септември.

За пръв път бригадата приложи практиката “Два клона”, според която участниците бяха разделени в две групи със средно 75 души, преминаващи по отделни маршрути. По този начин бяха успешно покрити три четвърти от територията на парка. Регионите около хижа “Синаница”, Георгийски и Бъндеришки циркус, местността Спано поле, х. “Вихрен”, заслоните “Кончето” и “Казаните”, както и съответните туристически пътеки бяха под егидата на първата група, а районите на хижа “Безбог”, Попово езеро, Самодивските езера, заслон “Тевно езеро”, Валявишки, Превалски и Газейски циркус, връх “Каменица” бяха в обсега на втората група.

По време на бригадата имаше тежки моменти: непосилните метеорологични условия  по време на откриването и прибирането на предмети от общата категория “боклук”. Равносметката: 580 чувала, равностойна на над 6 тона отпадъци. Събирането им включваше премеждия като преход по опасните отвесни пътеки на “Кончето”, пренасянето на 30 килограмови чували по стръмни дерета до мръкнало по време на буря. Въпреки студа, дъжда и вятъра, въпреки протритите колена и травми, двата лъча от бригадата с много самоотверженост се съединиха при хижа “Демяница”.

Сред екзотичните дневни процедури из битието на всяка група бяха вечерните и сутрешни “оперативки”, по време на които според принципа на директна демокрация и консенсусно взимане на решения се определяха маршрутите за предстоящия ден и се правеше равносметка на свършеното до момента.

Стремежът бе дейността по “пречистване” на Пирин да бъде извършено от алтернативна общност от хора, без лидер и йерархия, организирана около принципа на личната инициатива. Сред регистрираните 157 участника имаше хора от Видин, Павликени, Пловдив, Русе, Стара Загора, Варна, Бургас, Разлог, Сливен, Благоевград, Добрич, Казанлък и София. Младежи на възраст 15-25 години и 50-60 годишни жени от активистката женска група “Планинарка”, гр. Разлог, демонстрираха завидна спойка по време на “почистващия” процес и финалната проява на двете групи, която се случи в гр. Банско.

Почистването завърши на 14 септември със зрелищно шествие. Плакатите и съпроводът от импровизирани музикални инструменти и барабанни звуци бяха отново част от шествието, организирано от “За Земята”. Облечени в конопени чували и окичени с отпадъци, в компанията на дракони от консерви, участниците се спуснаха от планината по централната улица и площад в гр. Банско. Изумените от консервеното карнавално шествие местни жители получиха брошури с призив “Боклукът - в раницата!”.

На бригадата сътрудничиха ЕТ “Тевно езеро”, хижа “Демяница”, Община Банско, Комплекс “Родина”, ТД “Вихрен”, ТД “Кресна”, МОСВ и Българо-швейцарската програма за опазване на биоразнообразието.

© 2003-2024  zazemiata.org