За Земята Лого

чист, цял, съхранен

Снимки от чистене Пирин 2012

Заедно в кръг
Заедно в кръг
Старите сметища са упорити
Старите сметища са упорити
Консерви...
Консерви...
Какво намерихме в планината...
Какво намерихме в планината...
Още експонати...
Още експонати...
И още...
И още...
Какво ли е посланието?
Какво ли е посланието?
Чувалите
Чувалите
Майстор-готвачът
Майстор-готвачът
Храната
Храната
Традиционната планинска торта
Традиционната планинска торта
И с нови сили към Вихрен
И с нови сили към Вихрен

Успешно приключи почистването в НП Пирин

Приключи петнадесетото традиционно почистване на защитени територии, организирано от За Земята. В периода от 27 юли до 03 август в Национален парк „Пирин“ събрахме и изнесохме над 3,6 тона отпадъци. В инициативата участваха 150 души от цяла България, които почистиха в районите на хижа Яворов, хижа Вихрен и хижа Синаница, труднодостъпните терени около заслон Кончето, както и туристическите маршрути и обекти между хижите.

Някои от преходите за събиране и извозване на отпадъци бяха осъществени при трудни метеорологични условия, с опасност от гръмотевични бури, но това не възпрепятства доброволците от активно участие в почистващите инициативи.

„Вървейки по Пиринските пътеки всеки би помислил че планината е доста чиста. За жалост, само няколко крачки встрани отвеждат до отблъскващи гледки от изхвърлени опаковки, пластмасови бутилки, стъкла, консерви и много други неорганични отпадъци, прикрити под морени и клекове или заровени в нелегални сметища“, споделя Драгомира Раева от За Земята, координатор на акцията. По време на почистването бяха индентифицирани и елиминирани ред стари сметища покрай хижите Синаница, Яворов и Вихрен, както и под заслон Кончето, където опадъците се акумулират в широк отвесен улей водещ към Влахина река близо 400 метра под легендарния туристически обект.

„Почистването на планината не е само физическо почистване...“, споделя участник, „...ние не само свалятме тонове отпадъци от планината, но виждаме почистването като път за лична и социална трансформация. Чистейки планината чистим себе си.“

„Инициативите също изразяват желанието ни да запазим териториите, които почистваме в дивия им и неурбанизиран вид, максимално близо до естесвеното им състояние и с минимално усещане за човешка намеса“, казва Велко Мариянов, съорганизатор на почистването.

„Знаем че свалените от планините отпадъци не изчезват, а отиват на сметища и почти не се рециклират. Натрупаните боклуци в българските планини са продукт на консуматорското общество, от което всички ние сме част. Единственото усотойчиво и дългосрочно разрешение на проблема със замърсяването в планините е смаляването на потреблението“, коментира Филка Секулова, също съорганизатор.

В тази връзка апелираме към всички посетители на българските планини да преценяват какво и колко носят със себе си в планината, да минимизират продуктите, които генерират отпадъци, а нежеланите боклуци да съхраняват в собсвените си раници до място, където те се събират от специализирани машини.

В тазгодишното почистване активно участие взе екипа на Дирекцията на Национален парк „Пирин“, които се погрижиха за извозването на стотиците събрани чували чрез камиони и коне до регламентираните за това сметища. Отправяме специални благодарности към Директора, Валери Мечев, и персонала на Националния парк за пълната подкрепа.

За повече информация относно историята на почистванията на За Земята:
zazemiata.org/v1/Pochistvane-na-zashchiteni-teritorii.417.0.html

© 2003-2024  zazemiata.org