За Земята Лого

Нулеви отпадъци

За “Нулеви отпадъци”:

 

Кампания създава редица общностни и индустриални стратегии. Ние вярваме, че повторно използване, поправяне, рециклиране, обезвреждане и компостиране, комбинирани с елиминиране на токсини и промяна в дизайна на опаковките

 

Как ще изгаряме боклука в София и защо всички губим от това?

 

След като дълги години столицата се намираше на ръба на криза с отпадъците, от Столична община решиха да се справят с проблема като създадат няколко нови. А именно, боклукът на града ще бъде изгарян в ТЕЦ София, бъркайки в джоба и здравето на на жителите на града, вместо системата за разделно събиране да бъде оптимизирана и с времето да започне да носи доходи с ценните си суровини. Осъществяването на проекта за изгаряне на отпадъците в София ще струва половин милиард лева, взети под формата на кредит.

Защо ще платим ние с цената на повишена таска 'смет' и влошено здраве — вижте в графиката.

       

Тежко задлъжнялото дружество Топлофикация

 

има намерение за

 

Една от най-важните теми на столицата - отпадъците, има спешна нужда от засилено обществено внимание. Дългата сага на софийските отпадъци след протестите от 2005 г. и закриването на сметището в Суходол продължава и до днес, десет години по-късно. Въпреки оптимистичните новини от наскорошното откриване на т.нар. "завод за отпадъци" през септември 2015 г., не всичко е наред със столичните отпадъци.

бъркат в здравето и в джоба . Знаехте ли, че вместо да подобрява мизерното разделно събиране, общината си купи 'завод за боклук' с пари на европейските данъкоплатци, чиято скъпа поддръжка ще става с парите на местните данъкоплатци. Но това не е всичко: Топлофикация София планира да изгаря надробените калорични материали, които 'заводът' ще 'произвежда' - отново с европейски средства за инвестицията от 260 милиона лева и

На 1 юни т.г. Топлофикация София обяви покана за обществено обсъждане на доклада за оценка на въздействието върху околната среда на проекта за изгаряне на битови отпадъци в ТЕЦ София (http://toplo.bg/новини/1880). Очаквано, на обществените обсъждания на 8ми и 10ти юли в София, организирани със слаба обществена разгласа и насрочени през работно време, присъстваха единици граждани, за разлика от големия екип от експерти-автори на доклада и представители на Топлофикация София.

РИОСВ София одобри ОВОСа на проекта и разпореди предварително изпълнение (т.е. по проекта може да се работи дори по време на съдебни дела, които го оспорват). Очакваме Админстративен съд София град да започне дело въз основа на подадени жалби срещу решението на РИОСВ София.

     
© 2003-2021  zazemiata.org