За Земята Лого

Новини

14.08.2017 / ГМO, Общи новини

Милиони яйца се премахват от търговската мрежа в Европа поради страхове от токсичност


Изтегляне на яйца от търговската мрежа в Германия, Холандия и Белгия, и съдебно разследване след като тестовете показват високи нива на инсектицида фипронил.

Daniel Boffey in Brussels

 

 

Милиони яйца се изтеглят от магазините и складовете в Германия, Холандия и Белгия, защото в яйцата са открити високи нива на токсичен инсектицид, забранен за употреба при производството на храни за човешка консумация.

 

Около 180 ферми в Холандия са временно затворени, започнато съдебно разследване, а властите се опитват да разберат какви са мащабите на проблема. Около милион яйца, произведени за продажба в Германия, са спрени на границата с Холандия тази седмица.

 

Изследванията показват, че пилешките изпражнения, кръвта и яйцата съдържат високи нива от инсектицида фипронил, който се ползва за премахване на бълхи, въшки и кърлежи от животни, но е забранен в производството на животински продукти за потребление от хората.

 

Според Световната здравна организация, високи нива на приемане от хора за дълъг период от време на тази токсична субстанция могат да увредят черния дроб, щитовидната жлеза и бъбреците.

 

Има информация, че белгийското следствие разпитва клиентите на двете компании във Фландрия, специализирани в производството и доставката на инсектициди. Налични са опасения относно това, че в легалните инсектициди, използвани в производството на пилета, са добавяни нелегални вещества, за да се подобди тяхната ефективност.

 

Един холандски вестник, Трау, предположи, че една от компаниите може да има клиенти и във Великобритания, Франция и Полша, макар и все още да няма информация, че замърсените яйца са продавани в тези страни. Холандският вестник Де Фолкщранц изснесе информация, че нелегалните добавки са използвани в Холандия вече цяла година. Холандският държавен регулатор по сигурността на храните заяви пред вестника, че е неясно дали замърсените яйца са продададени на потребители през този период. “Нямаме как да проверим, защото яйцата вече са изядени”, каза техния говорител. В понеделник регулаторът предупреди потребителите, че една от партидите с яйца “има толкова високи нива фипронил, че употребата им представлява сериозен риск за общественото здраве”. Те посъветваха да не се дават яйца на деца от още 27 други стопанства. Мащабите на този скандал се разширяват. “Все още оценяваме броя на фермите, които са засегнати, но предстои да се направи анализ на 600 проби, които са взети”, съобщи говорителя на държавния регулатор.

 

Изправени пред възможността за огромни загуби, птицефермите се обръщат срещу замесените компании. Ерик Хуберс от холандската земеделска асоциация каза пред медиите, че изглежда, че “добавянето на нелегални вещества към легални е правено, за да се подобри ефективността”. В Холандия има 1000 прицеферми, специализирани в производството на яйца, общо годишно са произвеждани по 11 млрд., а повечето от половината са за износ, основно в Германия.


  < Предишна новина
© 2003-2024  zazemiata.org