За Земята Лого

Новини

16.04.2018 / Нулеви Отпадъци

Търсим доброволци за „(Не)Видими ръце”

Да се срещнем заедно със събирачите на вторични суровини и да запишем техните истории.


Екологично сдружение „За Земята” те кани Opens external link in new windowда се присъединиш към инициатива „(Не)Видими ръце” 2018 с доброволческа акция.

Записването е до 20.04, 12:00 (на обед)
Opens external link in new windowЗапиши се тук.

През настоящата 2018 г. екипът на Екологично сдружение „За Земята” продължава проучването си, както и широкия диапазон от дейности по инициатива „(Не)Видими ръце” с фокус върху устойчивото управление на отпадъци и ролята на неформалния сектор в него. Във връзка с разширяването и обогатяването на информацията за “рециклаторите” в София – онези хора, които ежедневно събират разделно боклука на града и го предават в пунктовете за вторични суровини, каним всички, които желаят да се присъедният към акцията като доброволци, да се включат.

Какво представлява доброволческата акция:
Записалите се ще се включат в теренна работа в периода 23.04 – 20.05. 2018 г. по предварително уточнен и удобен за тях график в продължение на 10 дни общо (по 2-3 часа на ден в работно време), когато заедно ще се срещнем със събирачите на отпадъции ще запишем техните истории.
По време на проучването доброволците ще посетят районите в София, където са работещите пунктове за вторични суровини. Ще направим неформални интервюта с “рециклаторите” във връзка с това какво количество материали събират, колко често посещават пунктовете, каква е средната сума на ден, която получават за извършената работа, кои са те самите, и т.н.
Събраната информация ще подпомогне изготвянето на икономически анализ и социологическо проучване, благодарение на които да се отвори дебат с институциите и да се търси нов модел за управление на отпадъци и да се осигури достойно препитание на тези, често анонимни и много уязвими хора, които реално се грижат за рециклирането на боклука в София.

ВАЖНО: На 20.04 от 18:30 до 20:00 часа ще се проведе среща — обучение за провеждане на теренната работа, участието е препоръчително. Ще ви информираме допълнително за мястото на срещата.

Проблемът:
По настоящем по улиците на София вероятно работят около 5,000 души от т.нар. неформален сектор, които събират и предават висококачествен чист продукт, годен за рециклиране, но чийто принос засега не се отчита от институциите. От 2019-та, когато пунктовете за събиране на вторични суровини ще излязат извън градовете и ще бъдат преместени в складовите и промишлени зони по перифериите, голяма част от тези хора ще изгубят достъп до тях. Понастоящем, въпреки огромните спестявания, които реализират за бюджета на Столична община, тези хора подлежат на глоба до 1000 лв. за изваждане на материали от кофите за боклук. До момента единствената налична информация относно приноса на тези хора и кой стои зад общото понятие “клошари” бе събрана и обобщена от съвместен екип на За Земята, Вокс Попули, студенти и преподаватели от Софийски университет, Отворено общество. Но за да продължим ни е нужна още информация, събрана на терен.

За въпроси и повече информация може да се свържете с нас на Opens window for sending emailnevidimiratzegmailcom или на 0886 066 301

Стани част от екипа на „За Земята”: Opens external link in new windowзапиши се тук в доброволческата ни акция до 20.04.2018 г., за да успеем заедно в тази благородна кауза!


  < Предишна новина
© 2003-2024  zazemiata.org