За Земята Лого

Новини

11.12.2017 / Нулеви Отпадъци

Детски градини - свободни от пластмаса

В търсене на "еко" кът за пиене на вода в детските градини


Пластмасовото замърсяване във водните пътища, моретата и окените расте бързо и навлиза в хранителната верига под формата на микропластмаси в морската храна, солта и питейната вода. Само в Черно море всеки ден от сушата и по реките навлизат по 3 тона пластмаса, повечето от които са изделия за еднократна употреба като пластмасовите чаши за вода. В България пластмасовите чаши не се рециклират, а се заравят в сметища или се изгарят в циментови пещи. Тежестта на екологичните и здравословни рискове от замърсяването чрез водата, пепелта, въздуха и хранителната верига оставяме за следващите поколения.

Същевременно, близо 200 хиляди деца в повечето детски градини у нас пият вода от пластмасови чаши за еднократна употреба. Изхвърлените за една година чаши могат да покрият половината дължина на екватора, а децата научават поведение напълно противоположно на необходиото отговорно отношение към природната животоподдържаща среда.

Вижте инфографиката "Чаши за смет" за повече подробности.

За Земята заедно с Opens external link in new window"Грийнпийс"-България, Opens external link in new windowОЦОСУР-Варна и Opens external link in new windowАтелие Трион търсим решения, обединяващи усилията на всички заинтересовани страни, които да са издържани от финансова, здравословна, възпитателна и екологична гледна точка. Събрахме идеи и препоръки от родители, учители, експерти от отговорни институции в поредица от форуми под надслов "Детски градини, свободни от пластмаса" в Бургас, Варна и София.

Докато дизайнерите от Ателие Трион разработват прототип на екологичен кът за пиене на вода, събираме добри практики от детски градини по света и у нас. Ако са ви известни добри примери, споделете ги с нас на Opens window for sending emailbezbokluk [at] zazemiata.org.


  < Предишна новина
© 2003-2024  zazemiata.org