За Земята Лого

Новини

14.11.2017 / Общи новини, ГМO

Кулинарен курс за устойчива риба


Заповядайте на десетия кулинарен курс от За Земята: Училища за готвене организиран съвместно с WWF България, в който ще погледнем към храната, която идва от водата.
 

Традицията повелява на Никулден да се похапва риба, а ние уважаваме традициите. Те са нашата връзка с миналото и това, което предаваме на идните поколения, но ще има ли риба за тях?
Със сигурност сте чували колко полезна е тази храна за здравето, препоръчват ни я диетолози, нутриционисти, медици. През 2016та консумацията на риба достигна най-високото си ниво на глава от населението от над 20 килограма на година. Същевременно за последния половин век световните рибни запаси са намалели почти наполовина. От това страда както природата, така и хората, чиято прехрана зависи от риболова – над 800 милиона души. Ако рибата продължи да намалява, а консумацията й да се покачва, за тях ще става все по-трудно, а за потребителите – все по-скъпо.

Решение има и то е във внимателния избор – ако купуваме само риба от устойчив произход, това ще е добре и за природата, и за нас хората. Но какво значи една риба да е с устойчив произход и как можем да разберем това, след като рибите не са от най-приказливите и едва ли биха споделили откъде идват?
Това ще научим в курса за устойчива риба!

Освен знания за отговорно потребление на рибни ресурси, курсът предлага и истинско празнично кулинарно преживяване. Ще приготвим неустоимо-вкусен шаран с помощта и съветите на шеф Георги Димитров. Разбира се, продуктите ще са местни и сезонни, отгледани с внимание и любов. И да, ще си хапнем шаран преди Никулден, а на 6ти ноември ще можете да се развихрите в своята кухня и да пре-сътворите шедьовъра за вашето семейство и приятели. 

УЧАСТИЕ
За да си осигурете място в курса, моля регистрирайте се предварително тук до 30 ноември: https://goo.gl/forms/MHEShUOfjSzzalft1
Местата са ограничени до 20 и записвания се приемат до запълването им.

ТАКСА
Участието е срещу дарение от 20 лева, с което покриваме част от разходите за курса. Сумата се заплаща предварително по банков път или в офиса на За Земята. Благодарим! 

От За Земята и WWF България ви очакваме, за да са пълни и чиниите ни и моретата!

За Земята: Училища за готвене се случва в рамките на проекта „Училище за устойчиво развитие и активизъм“ на За Земята и Приятели на Земята Европа. Той цели да насърчи неформални методи за екологично образование с акцент върху практически знания и изграждане на информирана гражданска позиция по глобални теми, които засягат хората и природата.
Проектът е съфинансиран от Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието на тази публикация е на WWF и За Земята. Предоставените материали и информация не отразяват гледната точка на Европейския съюз.


 
© 2003-2024  zazemiata.org