За Земята Лого

Новини

13.06.2013 / Общи новини

Откриха най-продавания хербицид по света в телата на хора


Тестове, проведени от ЕС За Земята и Приятели на Земята показват, че хора имат следи от хребицида Initiates file downloadглифозат в телата си. Лабораторните тестове показват, че в една от десет проби на урина в България има следи от Initiates file downloadглифозат.

Резултатите показват, че 43.9% от пробите на доброволци от 18 страни в Европа  съдържат следи от химикала [1]. Всички доброволци, предоставили проби живеят в големите градове и никой не е боравил с продукти, съдържащи Initiates file downloadглифозат в периода преди тестовете. Това е първият мониторинг правен из Европа за присъствие на хербицида в хората

Initiates file downloadГлифозатът е един от най-широко използваните хербициди по света, употребяван от земеделците и малките градинари. С него се пръскат и някои от генетично модифицираните култури, внасяни в Европа (и в България) за влагане във фуражите. Най-големият му производител е Монсанто, който го продава под търговското име “Roundup”. Въпреки неговата широка употреба, присъствието му в храните и водите е рядко проверявано от контролните органи, а доколкото знаем в България – изобщо.

Ивайло Попов от ЕС За Земята каза:
„Повечето хора ще се притеснат да открият, че има хербицид в телата им и ще искат да знаят защо е там и какви ефекти има той. Тези резултати подсказват, че ние сме изложени на въздействието от глифозата в ежедневието си, а даже не знаем от къде идва, колко е разпространен в заобикалящата ни среда и какво причинява на телата ни.”

„Това е най-използваният хербицид в Европа и е изненадващо, че държавните органи рядко тестват водата и храната за него, а доколкото знаем българските власти изобщо не правят това. ЕС За Земята и Приятели на Земята открихме, че Initiates file downloadглифозатът е широко разпространен и в човешките тела. Правителствата трябва незабавно да предприемат решителни стъпки за увеличаване на мониторинга, за да сме сигурни, че не сме изложени на риск.”

„Фактът, че хората, живеещи в градовете из Европа имат този убиец на плевели в телата им, показва, че се прекалява с употребата му. Особено обезпокоително е, че компании като Монсанто са подали заявления в Европа да се отглеждат генетично модифицирани култури, които неминуемо ще доведат до още по-високо използване на този хербицид в бъдеще. Нашите държавни органи са длъжни спешно да намалят излагането ни на Initiates file downloadглифозат и да защитат човешкото здраве и околната среда.”

В Европа Initiates file downloadглифозатът е широко използван от земеделските производители, за да изчистят плевелите от полетата преди засаждане или преди покълването на семената. Той  понякога се и напръсква върху зърнени култури, маслодайна рапица, царевица и слънчоглед преди прибиране на реколтата, за да се изсуши тя. Initiates file downloadГлифозатът е най-използваният хербицид върху обработваемите земи във Великобритания [2], използван е и на 39% от земеделските земи в Германия, като нивата на употреба в Европа растат. За България не можахме да получим, засега, данни за употребата му.

В момена четиринадесет Initiates file downloadглифозат-резистентни генетично модифицирани култури очакват удобрение за отглеждане в Европейския съюз. Някои изчисления показват, че ако те се разрешат, употребата на Initiates file downloadглифозат може да се увеличи до 800% [4].

 

Бележки:

[1]  Пробите от урина са взети от доброволци в Австрия, Белгия, България, Хърватска, Кипър, Чехия, Франция, Грузия, Германия, Унгария, Латвия, Македония, Малта, Полша, Испания, Швейцария, Холандия и Великобритания. Всички доброволци живеят в големи градове, като някои имат вегетарианска, а други - месоядна диета. Не са взимани проби на хора от едни и същи домакинства. Пробите са анализирани от д-р Хоп (Hoppe) в лабораторията Medizinisches Labor в Бремен, Германия (http://www.mlhb.de/). С д-р Хоп може да се свържете на тел. 00 49 421 207 20.

[2] Виж: Garthwaite DG et al (2010) Pesticide Usage Survey Report 235: Arable Crops In The United Kingdom 2010 Food & Environment Research Agency, DEFRA, UK.  Table 5

[3] Steinmann HH, Dickeduisberg M & Theuvsen L (2012) Uses and benefits of glyphosate in German arable farming Crop Protection Vol 42 pp 164-169

[4] Виж :Benbrook CM (2012) Glyphosate tolerant crops in the EU: a forecast of impacts on herbicide use. Greenpeace International


 
© 2003-2024  zazemiata.org