За Земята Лого

Монсанто спря програма за биотехнологична пшеница

Монсанто спря програма за биотехнологична пшеница

Биотехнологичната компания Монсанто обяви на 10.05.2004 г., че се отказва от опитите си за въвеждане на биотехнологичната пшеница Roundup Ready, отстъпвайки пред буря от протести срещу научните експерименти с ключови храни.

През последните 6 години Монсанто изхарчи стотици милиони долари за полеви тестове на пшеничния сорт, генетично модифициран с цел устойчивост на хербицида Раундъп, произвеждан от компанията. След като комерсиализира Roundup Ready за царевица и соя, Монсанто се опита да разпространи технологията в обширната индустрия за производство на пшеница, започвайки с пазарите на Канада и САЩ. Но усилията на компанията се натъкна на бурна съпротива от екологични, фермерски, потребителски и религиозни групи, както и от страна на чуждестранните купувачи. Основната причина е свързана със загрижеността за възможните опасности за човешкото здраве, увеличената устойчивост на плевелите и страхове, че Монсанто придобива контрол върху ключови световни храни.

Противниците на генното инженерство приветстваха решението на компанията и заявиха, че това е началото на потребителската съпротива срещу генно модифицираните храни.

Лидерите в пшеничната индустрия изказаха същото отношение и предупредиха, че Roundup Ready ще унищожи износа на цялата канадска и американска пшеница. Чуждестранните купувачи, включително Япония - най-големият купувач на пролетна пшеница - пердупредиха, че ще спрат да купуват от САЩ и Канада, тъй като не желаят да загубят собствените си потребители. Канадските фермери вече изгубиха част от печалбите си, тъй като Европейския съюз затвори пазара си за някои генетично модифицирани култури.

© 2003-2023  zazemiata.org