За Земята Лого

Японски потребители предупредиха САЩ

Японски потребители предупредиха САЩ да отхвърли генно модифицираната пшеница

КАНЗАС СИТИ - Японски потребителски организации предупредиха САЩ в края на март, че страната ще спре да купува американски пшенични продукти ако Монсанто разпространи спорна генно модифицирана разновидност пшеница.

Представители на Съюза на потребителите в Япония и още няколко екологични и потребителски групи се срещнаха на 27.03.2004 г. в Северна Дакота със щатски и федерални земеделски лидери, като им представиха петиция, подписана от 414 японски организации, настояващи за отхвърляне на генно модифицираната (ГМ) пшеница. Делегацията посети Северна Дакота, тъй като щатът е най-големият американски производител на червена пролетна пшеница и се планира да бъде тестово поле за био-технологичен пшеничен продукт на Монсанто. Япония е май-големият купувач на пшеница от Северна Дакота, купувайки около 50 милиона бушела (1,8 милиона тона) годишно.

"Японските потребители със сигурност ще се съпротивляват срещу ГМ пшеница или ГМ пшенични продукти," заяви Кейсуке Амагаса, представител на кампанията "No! GMO" в Япония. "Надяваме се, че хората в Северна Дакота също ще окажат съпротива срещу култивирането на пшеницата "Roundup Ready" на Монсанто. Амагаса каза, че асоциации за производство на брашно в Япония са заявили, че няма да внасят ГМ пшеница поради негативното отношение на потребителите, което вече е успяло да провали няколко други био-технологични продукта.

Японската делегация заяви, че Япония ще спре напълно изкупуването на пшеница от САЩ и ще купува от конкуренти като Канада или Австралия, за да избегне всякакъв риск от получаване на ГМ пшеница. Япония е само една от страните, които изразиха резерви към купуването от САЩ ако там се отглежда био-технологична пшеница.

Земеделските лидери на Северна Дакота приеха загрижеността по време на срещата и казаха, че се опитват да разрешат въпроса как да се справят с желанията на потребителите, докато преследват ползите, които според тях осигурява био-технологията.

"Пшеницата е най-мащабната култура, която отглеждаме в щата," каза земеделския комисар на Северна Дакота Роджър Джонсън. "Предстои ни да направим фундаментален избор."

Монсанто е на финалния стадий в търсенето на регулаторно одобрение за първата в света био-технологична разновидност пшеница, проектирана да толерира химикали, убиващи плевелите.

Очаква се окончателното одобрение в САЩ да стане в края на 2005 или началото на 2006 г., заяви пред японската делегация Джъдж Барт, маркетингов специалист от Комисията по пшеницата на Северна Дакота. Монсанто не участва в срещата с делегацията, но в предишни изказвания е заявила, че няма да разпространява био-технологични пшенични продукти докато липсва достатъчно приемане на пазара. Компанията също е изказвала намерението си да спре разработването на био-технологични елементи ако американските производители на пшеница не възприемат този първоначален пшеничен продукт.

© 2003-2023  zazemiata.org